Atama.si

Niste prijavljeni v sistem.
Bolniška in odpovedni rok

Pozdravjeni!

 

Stara sem 47 let in imam 27 let delovne dobe. Pri sedanjem delodajalcu sem zaposlena 20 let. Dne 1.12.2009 sem nastopila bolniški dopust zaradi operacije kolena. Dne 9.12.2009 se po pošti prejela odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov. V pogodbi je naveden 75 dnevni odpovedni rok. Zanima me, če odpovedni rok začne teči tako po prejemu pošte ali šele takrat, ko bom zaključila z bolniškoim staležom. Bolniški stalež pa bo po vsej verjetno kar nekaj časa trajal. Ali pogodba o odpovedi zaposlitve ostane v veljavi tudi po daljšem bolniškem staležu.

 

Za odgovore se lepo zahvaljujem.


Odgovor:

Dober dan.

Načeloma bi morali odgovore na vaša vprašanja najti v prejetem dokumentu o odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Odpovedni rok prične teči naslednji dan po prejemu odpovedi. Verjetno ste pošto prejeli priporočeno, rok prične zato teči naslednji dan od vašega datuma podpisa o prejemu. Delodajalec lahko datum začetka odpovednega roka določi tudi v programu razreševanja presežnih delavcev, pri čemer velja pravilo, da bo tak datum za delavca veljal le v primeru, če mu bo odpoved vročena pred tem datumom.

Na začetek odpovednega roka bolniški stalež delavca ne vpliva. Pomembno pa je to ob koncu odpovednega roka. Če je delavec na dan izteka odpovednega roka še vedno v staležu, mu delovno razmerje ne preneha. To sicer ne pomeni, da se karkoli spremeni v veljavni odpovedi. Delovno razmerje dejansko preneha z dnem, ko se delavec po zaključenem stažu mora vrniti na delo, vendar najkasneje v 6 mesecih po izteku odpovednega roka (116. člen ZDR). Z naslednjim dnem delavec uveljavlja svoje pravice na zavodu za zaposlovanje.

Lepo vas pozdravljam.

Alojz Šket

www.atama.si

 
Tukaj ste:  :Domov arrow Iskalci arrow Pogosta vprašanja arrow Bolniška in odpovedni rok

Za podjetja

sam-9.gifPomagamo in svetujemo vam pri zaposlovanju, pri nas lahko najemate delavce, posredujemo študente.

več ...

Za iskalce zaposlitve

sam-8.gifIščete svojo prvo zaposlitev ali nove delovne izzive? Agencija Atama vam bo pomagala do želene zaposlitve.

 več ...

Za študente

sam-7.gifŠtudentski servis ATAMA omogoča povezovanje študentov in delodajalcev, zalaganje in pregled zaslužkov, rezervacijo dela, izdajo potrdila o delu ...

 več ...